Striae gravidarum или накратко стриите по време на бреманност се появяват при околу 90% от бременните жени. Основна причина за появата на стрии е невъзможността на кожата да нарастне и се разтегне толкова бързо колкото го изискава бремеността и промените свързани с нея.

 

 

 

От 50 до 70% от жени са предразположени към появата на стрии и без да е намесен фактора бременност. Основни причини за появата на стрии са: бързия разтеж по време на пубертета, бързото покачване на телесното тегло, проблеми с хормоните и затлъстяването.

 

Ето защо най-добрата превантивна мярка за предотвратяването на появата на стрии по време на бременност е използването на натурален колаген, който със съдържанието си на чист рибен колаген, еластин и вода не само поддържа кожата в оптимално състояние, но и стимулира фибробластите да произвеждат собствени протеини (колаген, еластин, глюкозамингликан, глюкопротеини и др.). Най-добре е прилагането на натурален колаген да започне още от самото начало на бременността или най-късно от втория месец, за да може кожата и по-точно фибробластите да бъдат стимулирани и по този начин тъканите да станат по-еластични и същевременно здрави за да понесат бързото разтягане при нарастване!

Натурален колаген Platinium, Silver, Graphite

ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

 

Стриите изглеждат като бледо розови до червени или лилави линии предимно по корема, гърдите, седалището, бедрата и горните крайници (най-често по мишниците).

При бързото разтягане на кожата свързано с бързия и разтеж (при бременност, пубертет, затлъстяване) се разкъсва дермата - структурен слой от кожата, който се намира под епидермиса и над подкожната тъкан. Дермата е изградена основно от колаген (придава здравина), еластин (придава еластичност) и екстрафибриларен матрикс.

 

Стриите обикновено се появяват през втория или третия триместър когато плода нараства най-много. Засегнати са предимно по-млади жени, майки износващи големи бебета, жени с наднормено тегло, наднормено увеличаване на килограмите или със затлъстяване. 

 

 

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)