Striae gravidarum или накратко стриите по време на бреманност се появяват при околу 90% от бременните жени. Основна причина за появата на стрии е невъзможността на кожата да нарастне и се разтегне толкова бързо колкото го изискава бремеността и промените свързани с нея.

Стриите обикновено се появяват през втория или третия триместър когато плода нараства най-много. Засегнати са предимно по-млади жени, майки износващи големи бебета, жени с наднормено тегло, наднормено увеличаване на килограмите или със затлъстяване.  

Стриите изглеждат като бледо розови до червени или лилави линии предимно по корема, гърдите, седалището, бедрата и горните крайници (най-често по мишниците).

При бързото разтягане на кожата свързано с бързия и разтеж (при бременност, пубертет, затлъстяване) се разкъсва дермата - структурен слой от кожата, който се намира под епидермиса и над подкожната тъкан. Дермата е изградена основно от колаген (придава здравина), еластин (придава еластичност) и екстрафибриларен матрикс.

От 50 до 70% от жени са предразположени към появата на стрии и без да е намесен фактора бременност. Основни причини за появата на стрии са: бързия разтеж по време на пубертета, бързото покачване на телесното тегло, проблеми с хормоните и затлъстяването.

Ето защо най-добрата превантивна мярка за предотвратяването на появата на стрии по време на бременност е използването на натурален колаген, който със съдържанието си на чист рибен колаген, еластин и вода не само поддържа кожата в оптимално състояние, но и стимулира фибробластите да произвеждат собствени протеини (колаген, еластин, глюкозамингликан, глюкопротеини и др.). Най-добре е прилагането на натурален колаген да започне още от самото начало на бременността или най-късно от втория месец, за да може кожата и по-точно фибробластите да бъдат стимулирани и по този начин тъканите да станат по-еластични и същевременно здрави за да понесат бързото разтягане при нарастване!

Натурален колаген Platinium, Silver, Graphite

 ТЕРАПЕВТИЧНА ТЕХНИКА БОУЕН

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)