БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Бременността е един прекрасен, но понякога и изпълнен с премеждия период от живота на жената. Това специфично състояние даряващо нов живот е изпълнено с много промени на организма, както фунционални, така и структурни. Понякога бременността може да протече гладко и безпроблемно, а в други случаи промените могат да са всекидневни - от общо неразположение, отпадналост и болка, до по-специфични симптоми като болки в мускулите и кръста, главоболие, преждевременни контракции, повръщане и много други. Общоизвестно е, че по време на бременността жената не трябва да ползва много от достиженията на модерната медицина - лекарствени продукти, диагностични методи (рентгенови лъчения или някои инвазивни методи на изследване) и т.н. Поради непрестанната всекидневна промяна на тялото си бременната жената е подложена на много по-голям стрес от колкото в нормалния си предходен живот. Този стрес независимо, че е защитна реакция на организма често води до появата на специфични за този период проблеми и симптоми. Стреса може да бъде както психически (притеснения относно износването, развитието и раждането), така и физически (изместен център на тежестта, наднормено тегло, оттоци, болки в ставите и мускулите, болки в кръста, бърза умора и др.). Тъй като през всеки от триместърите на бременността се случват различни и характерни промени, то и подхода към бременната жена трябва да е много внимателен и съобразен със състоянието и.

От друга страна след раждането жената вече майка се сблъсква с други нови проблеми. Постоянната грижа за новороденото, безсънието, физическата преумора, неудобните пози по време на кърмене, повиване и къпане на бебето водят до едно хронифициране на оплакванията от мускулни болки, неразположение, главоболие, отпадналост и не на последно място нервно пренапрежение! Ежедневното повтаряне на тези симптоми води до трайно неразположение на духа и тялото и майчинството вместо прекрасно изживяване се превръща в кошмар за собственото тяло.

Със своите нежни движения Техниката Боуен (Bowen therapy) като холистична и неинвазивна терапия е чудесно средство за активация на сбствените възстановителни сили на организна на жената. Чрез прилагане на Боуен терапия ние помагаме на организма да пренастрои Автономната (вегитативната) нервна система да работи на едно много по-добро равнище, като я караме да премине от предимно възбудното си състояние към по-щадящото и ненатоварващо организма релаксирано състояние. По този начин техниката може да се прилага и като профилактично средство за превенция на организма от бъдещи проблеми свързани с бремнността.

Изключително успешно е прилагането на Трапевтична техника Боуен при:

- общо неразположение

- болки в мускулите

- болки в кръста, гърба и раменния пояс

- главоболие

- нервност и превъзбуда

- преходни психични разтройства (страх, дискомфорт, несигурност и др.)

- лимфен застой

- проблеми с горни дихателни пътища

- проблеми с гастро-интестиналния тракт

- при болезнен или нередовен цикъл

- и при много други състояния

 

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)