Терапевтична техника Боуен

БРЕМЕННОСТ И МАЙЧИНСТВО

Бременността е един прекрасен, но понякога и изпълнен с премеждия период от живота на жената. Това специфично състояние даряващо нов живот е изпълнено с много промени на организма, както фунционални, така и структурни. Понякога бременността може да протече гладко и безпроблемно, а в други случаи промените могат да са всекидневни - от общо неразположение, отпадналост и болка, до по-специфични симптоми като болки в мускулите и кръста, главоболие, преждевременни контракции, повръщане и много други. Общоизвестно е, че по време на бременността жената не трябва да ползва много от достиженията на модерната медицина - лекарствени продукти, диагностични методи (рентгенови лъчения или някои инвазивни методи на изследване) и т.н. Поради непрестанната всекидневна промяна на тялото си бременната жената е подложена на много по-голям стрес от колкото в нормалния си предходен живот. Този стрес независимо, че е защитна реакция на организма често води до появата на специфични за този период проблеми и симптоми. Стреса може да бъде както психически (притеснения относно износването, развитието и раждането), така и физически (изместен център на тежестта, наднормено тегло, оттоци, болки в ставите и мускулите, болки в кръста, бърза умора и др.). Тъй като през всеки от триместърите на бременността се случват различни и характерни промени, то и подхода към бременната жена трябва да е много внимателен и съобразен със състоянието и.

От друга страна след раждането жената вече майка се сблъсква с други нови проблеми. Постоянната грижа за новороденото, безсънието, физическата преумора, неудобните пози по време на кърмене, повиване и къпане на бебето водят до едно хронифициране на оплакванията от мускулни болки, неразположение, главоболие, отпадналост и не на последно място нервно пренапрежение! Ежедневното повтаряне на тези симптоми води до трайно неразположение на духа и тялото и майчинството вместо прекрасно изживяване се превръща в кошмар за собственото тяло.

Със своите нежни движения Техниката Боуен (Bowen therapy) като холистична и неинвазивна терапия е чудесно средство за активация на сбствените възстановителни сили на организна на жената. Чрез прилагане на Боуен терапия ние помагаме на организма да пренастрои Автономната (вегитативната) нервна система да работи на едно много по-добро равнище, като я караме да премине от предимно възбудното си състояние към по-щадящото и ненатоварващо организма релаксирано състояние. По този начин техниката може да се прилага и като профилактично средство за превенция на организма от бъдещи проблеми свързани с бремнността.

Изключително успешно е прилагането на Трапевтична техника Боуен при:

- общо неразположение

- болки в мускулите

- болки в кръста, гърба и раменния пояс

- главоболие

- нервност и превъзбуда

- преходни психични разтройства (страх, дискомфорт, несигурност и др.)

- лимфен застой

- проблеми с горни дихателни пътища

- проблеми с гастро-интестиналния тракт

- при болезнен или нередовен цикъл

- и при много други състояния

 

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)

 

БЕБЕШКИ КОЛИКИ

Печално известните бебешките колики обикновено са първото сериозно предизвикателство пред детето и неговите родители. Не се случва рядко новородените да преминават през периоди, в които са твърде раздразнителни или склонни да плачат без ясна причина.

  

Какви са симптомите на бебешките колики?

Ако подозирате, че бебето ви страда от колики, обърнете внимание за някои от тези симптоми:

-          Детето плаче силно за продължителен период от време, въпреки опитите да го успокоите.

-          Симптомите се появяват по едно и също време на деня или ноща, често след хранене и обикновено спират така внезапно, както са се появили.

-          Наличие на сигнали за газове и подуване на коремчето.

-          Бебето има твърд стомах, коленете са силно свити към тялото, ръцете са в юмрук.

-          Бебето страда от често безсъние, раздразнителност, безпокойство.

Веднъж започнат ли бебешките колики – няма начин да не разберете. В повечето случаи, те са най-силната болка, която бебето ви е изпитвало. Обикновено протичат със силна, остра коремна болка и силни спазми на гладката мускулатура на стомаха и червата. За родителите е трудно да разберат точната причина за плача на детето си, тъй като бебетата не могат да опишат какво точно ги притеснява.

Бебешките колики се наблюдават предимно през първите няколко седмици от раждането до около третия месец. В много редки случаи изявата им може да продължи до шестия месец. В диагностиката им педиатрите обикновено използват „Правилото Три” – бебе, което плаче три или повече часа на ден, най-малко три пъти в седмицата, в рамките на три месеца. Wess, et al., “Paroxysmas fussing in infancy.“ Pediatrics 1984:74:998. Около 25% от бебетата отговарят на това правило при диагностицирането на бебешките колики.

Какви са причините за бебешките колики?

Има много теории за коликите, но не и конкретна, солидно, научно обоснована, върху която експертите да са единни. Познати са достатъчно обстоятелства, доказващи, че коликите се проявяват вследствие различни причини при различните бебета. Няколко значими фактора, появявайки се в комбинация е много вероятно да причинят колики или дискомфорт у бебето:

-          Новородените имат незряла храносмилателна система, която никога не е преработвала храна. Тя, буквално, сега се учи да функционира. Гладките мускули, които подпомагат храносмилането не са развили подходящия ритъм на работа за да могат ефективно да придвижват хранта по храносмилателния тракт. В допълнение, новородените страдат от недостиг на полезната бактериална, чревна флора (пробиотици), която се формира с времето и подпомага храносмилането. Това обяснява защо почти всички бебета превъзмогват коликите още през първите няколко месеца.

-          Определени храни, които майката кърмачка приема, съдържат летливи химикали и алергени, които водят до колики и дискомфорт в стомашно-чревния тракт на малък процент от новородените. Посредством кърменето, следи от плодове и зеленчуци, както и други газообразуващи храни могат да преминат у детето чрез кърмата и да причинят газове и/или подуване.

-          Бебетата често поглъщат въздух докато се хранят или при продължителен плач. Това увеличава газовете и подуването, и допринася още за наличния дискомфорт.

-          Нервната система на бебетата също е незряла. Възможно е те лесно да се предозират с непознати звуци, светлини или вибрации. Бебета, които лесно се предозират от подобни фактори по правило имат по-силни и изразени колики, раздразнителност, по-трудно заспиват денем или нощем и т.н. Колкото повече „стимулатори” (телевизия, телефони, музика, светлини, посетители и др.) има в ежедневието на бебето толкова по-голям е риска то да страда от колики или повишена раздразнителност.

Какви възможности за лечение на коликите има?

 

Известни са най-различни начини за справяне с проблема с коликите. На първо място, обаче е необходимо да изградите и поддържате силна връзка на обич със своето бебче. Това е изключително важно за да осигурите здрав психо-емоционален статус на бебето.

Най–широко разпространено е медикаментозното лечение на коликите препоръчано от педиатър. Винаги се консултирайте с педиатър преди да дадете на бебето си каквито и да било медикаменти, церове или хранителни добавки. Известни са полезните свойства на копъра, лайка, мента, кимион. Разходките навън, смяната на позицията на бебето, смяната на заобикалящата среда, масажирането на бебешкото коремче, редовното оригване след хранене допринасят за елиминиране на проблема.

Целта на тази статия е да ви предложи безопасен, нежен, естествен и ефективен начин за справяне с коликите на вашето бебе.

Техниката Боуен

Техниката Боуен /Боуен терапия-видео/ е холистичен, терапевтичен метод, който използва нежни движения върху определени точки по тялото, активирайки неговите собствени механизми за самовъзстановяване. Методиката е една от малкото в света, които могат да повлияят вегетативната нервна система и в частност да активират парасимпатикуса. Именно с този силен коз на Техниката Боуен се обяснява и изключително високата ѝ ефективност при лечението на бебешките колики. Само четири движения по гръбчето и още три по коремчето на бебето са достатъчни за да успокоят раздразнения стомашно-чревен тракт. Бебето става по-спокойно, спи по-дълбоко и по-продължително, храни се по-добре, подобрява се честотата на дефекация. По правило, след 1-2 процедури коликите напълно изчезват или чувствително намалят.

Няма странични ефекти или противопоказания.

Помнете, че бебетата все още свикват с този свят и с растежа и израстването коликите им постепенно ще изчезнат. Храносмилателната система ще се научи как да функционира по-добре. Техниката Боуен /Боуен терапия/ просто скъсява този период.

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy), физиотерапевт

 

 
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
Видео филмчета презентиращи Техниката Боуен /Боуен терапия/ I. ТЕХНИКАТА БОУЕН bTV 1. Представяне на Техниката Боуен - Канал 1 2. Въздействие на Техниката Боуен - ВВТ (част 1) 3. Въздействие на Техниката Боуен - ВВТ (част 2) 4. Презентация на Техниката Боуен - НСА 5. Релаксация с Техниката Боуен - bTV   Тагове: болка (във врата, в гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)
 

Техниката Боуен като метод срещу бебешки колики

ВИДЕО

Техниката Боуен е неинвазивен и много нежен метод за функционално и структурно възстановяване на тялото с холистичен ефект. Терапията успява да активизира и ускори самовъзстановителните механизми на тялото, като по този начин може да се адресира всеки проблем, било той на физическо или психо-емоционално ниво.

Ние вярваме, че тялото ни има много механизми за самовъзстановяване и за щастие, всички те са високо ефективни. Природата ни е дарила с целия необходим ни "инструментариум", за да можем сами да се възстановяваме.

Поради редица причини обаче (замърсени храна, вода, въздух, високи нива на стрес, обездвижване и т.н.) ние не успяваме да насмогнем на проблемите, които често, сами си създаваме.

Техниката Боуен използва леки и кратки движения и натискания по определи точки с паузи между отделните серии от точки. Метода работи на ниво проприорецепция, фасция, вегетативна-нервна система, невро-висцерални рефлекси и акупунктурни меридиани.

Методиката е една от малкото, които могат да повлияват вегетативната нервна система. Много от болестите и оплакванията ни се дължат на проблеми на вегетативната нервна система, която контролира 80% от функциите на тялото ни. Тя има два дяла - симпатиков и парасимпатиков, които трябва да са в баланс.

Съвременното западно общество живеем в непрекъсната симпатикова доминанта. Симпатикусът е този, който ни кара да сме по-възбудени, по-напрегнати. А ние се чувстваме така почти непрекъснато, заради стреса, в който живеем. Техниката Боуен (видео) успява да активира парасимпатикуса, който връща на тялото усещането за спокойствие и баланс. Затова при процедура, много хора се отпускат или дори заспиват. В тази фаза, хранителните вещества и течности се абсорбират, асимилират и доставят до тъканите по-лесно, отпадните метаболитни продукти се отсраняват и клетките имат възможността да се възстановяват и регенерират по-добре.

Методиката може да се прилага на всички - от новородени бебета до възрастни мъже и жени, за практически почти всички проблеми.

Много интересно и ефективно е приложението ѝ при бебешки колики (видео). Само няколко кратки движения върху гръбчето и коремчето на бебето са достатъчни за да избавят "малкият човек" и родителите му от мъчителните колики. По правило коликите изчезват след само 1-2 процедури. Причината, поради която това се случва се обяснява с активирането и балансирането на вегетативната нервна система. Част от движенията в процедурата пряко въздействат върху слънчевия сплит и някои вътрешни органи.

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy), кинезитерапия, мануална терапия, физиотерапевт

 

 

Холистична Терапия, която настройва тялото да се самолекува! (видео bTV)

Техниката Боуен (Боутек) е изцяло нова концепция за лечение на тялото. Създадена в Австралия, тази неинвазивна, много нежна, но изключително мощно балансираща тялото ни техника сега променя подхода към лечението в световен мащаб.  Тя не е взаимствана или подобна, на която и да е друга методика.

Боутек има способността да активира самовъзстановителните механизми на тялото. Тя подобрява хомеостазата, като въздейства, както върху физическото, така и върху психическото здраве. Наблюдава се дълбока психическа релаксация и балансиране на вегетативните функции на тялото. Почти всеки споделя приятно, отпускащо усещане и дълбоко чувство за комфорт и лекота.

КАК СЕ ПРАВИ?

Боуен терапията се състои от нежни движения с палци и пръсти върху мускули и съединително-тъканни структури, или на гола кожа или върху леки дрехи. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. Ние сме създадени да живеем без болести, перфектно приспособени към заобикалящата ни среда и най-важното, имаме необходимите ни „инструменти за самовъзстановяване”. С други думи, тялото ни има способността да се самолекува, след като веднъж се постигне дълбока релаксация, както доказва Боуен философията.

ВИДЕО Канал 1 

Нежните Боуен движения всъщност събуждат нашия „вътрешен доктор”, по естествен и неинвазивен начин. Всеки дисбаланс или проблем в тялото ни може да бъде посочен и отстранен чрез активиране на първичния модел на правилно функциониране на всички системи.

Резултатите могат да бъдат забележителни, дори само от една процедура, тъй като тялото продължава да се самолекува през следващите няколко дни. Често, само няколко процедури са необходими за да се повлияе настоящето състояние.

За разлика от много други мануални терапии Техниката Боуен не използва силни манипулации. Практикуващия не насилва тялото да направи „това което му се каже”, а го оставя самó да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно.

ТЕРАПИЯ ЗА ВСИЧКИ!

Техниката Боуен /Боуен терапия/ се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост, с остри или хронични проблеми. С огромен успех тя се прилага при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Резултатите са впечатляващи и при бебета и при животни, така че плацебо ефект е невъзможен!



Състояния, които се повлияват много добре от Боуен терапията са:

* Мускулно-скелетни и ставни проблеми: Замръзнало рамо, болки от пренапрежение, проблеми с тазобедрените стави и колената, навяхване на глезените, болки в гърба, болка вкръста при бременни, ишиас, гръбначни изкривявания, всякакви спортни травми;

*    Дисбаланс и проблем на вътрешните органи: Безплодие, главоболие и мигренни състояния, астма и бронхиални симптоми, сенна хрема, проблеми с бъбреците, колики при бебета, нощно напикаване, стомашно-чревни разстройства;

*    Емоционален дисбаланс, напрежение, стрес, депресия, синдроми на остра или хронична умора, фибромиалгия;

*    Авто-имунни заболявания, алергии;

*    Неврологични проблеми, инсулт, Паркинсон, шокови състояния;

… и много други!

С холистичния си характер Техниката Боуен /Боуен терапия/ е международно призната в медицината по цял свят, като допълваща, ефективна, безопасна и евтина грижа за здравето!!!

ВСЕКИ СЕ ЧУВСТВА ДОБРЕ С БОУЕН! (видео)

Тагове: болка (във вратав гърба и кръста), кинезитерапия, техниката Боуен (видео), кинезиотейпинг, масаж, бременност, мануална терапия, натурален колаген, бебешки колики, услуги, контакт, безплодие, нощно напикаване, фибромиалгия, Боуен терапия (Bowen therapy)